De Vredesvogel

Sinds augustus 2024 is De Vredesvogel van kunstenaar Anne Wenzel (DE | NL) neergestreken op de vernieuwde Gemeenteplaats van Hemiksem (BE), in opdracht van de gemeente Hemiksem en Platform Kunst in Opdracht.

2024

DE VREDESVOGEL
2024, Kunst in Opdracht
Hemiksem, BE

kunstenaar: Anne Wenzel
artistiek bemiddelaars: Jan Stuyck en Els Wuyts
projectcoördinatie: Jo Van Havere
focusgroep: Luc Bouckaert, Pol Busschots, Philippe Davin, Thierry Hermans, Yves Peeters, Ann Ryngaert, Xander Suetens, Erik van Lierde

De gemeenteplaats in het hart van Hemiksem is grondig gerenoveerd (2022 – 2024), fungeert als centrale plek voor het hele dorp en na de werkzaamheden is het een ontmoetingsruimte geworden waarbij het accent ligt op open ruimte, groengebied en voorzieningen. Centraal in het hart van de gemeente staan twee statige gebouwen: het Oud-Gemeentehuis en de Sint-Niklaaskerk. En vlakbij bevindt zich het monument van de gesneuvelde soldaten van WO I AAN ONZE HELDEN 1914-1918. Beeldhouwer Alfons De Kuyper (1877-1954) kreeg in 1926 de opdracht om een monument voor de gesneuvelde militairen en overleden opgeëisten te ontwerpen en te plaatsen. 

Op deze historische locatie is sinds augustus 2024 een nieuw hedendaags kunstwerk gerealiseerd dat in verbinding staat met het oude monument. De thematiek van het oorspronkelijk monument als eerbetoon aan de gesneuvelde soldaten is uitgebreid met thema’s van vrede, vrijheid en verdraagzaamheid. Dit nieuwe permanente kunstwerk fungeert als baken tegen haat, onrechtvaardigheid of discriminatie en vormt een verbindende schakel tussen de twee beeldbepalende gebouwen en de actieve gebruikers van de dorpskern. Het nodigt bewoners en bezoekers uit tot reflectie en verbeelding, door iets immaterieel tastbaar aanwezig te maken.

Het nieuwe beeld De Vredesvogel van Anne Wenzel is verticaal georiënteerd, terwijl het bestaande beeld eerder horizontaal is. De hoogte van de zuil zorgt ervoor dat het nieuwe beeld vanuit alle richtingen goed zichtbaar blijft. Zelfs tijdens drukke dagen functioneert het als centraal punt. De zijkanten kunnen zelfs gebruikt kunnen worden als zitbanken, waardoor het een ontmoetingsplek wordt voor de inwoners in Hemiksem, waar ze kunnen zitten, praten, feestvieren en beide beelden bewonderen. Het begrip ‘ontmoeten’ staat centraal in de herinrichting van het plein, en Anne Wenzel heeft deze ontmoetingsfunctie geïntegreerd in haar kunstwerk. Op de groene, levendige plek komen de waan van de dag en de loop van de geschiedenis samen, met momenten van pijn, maar ook van verlangen.