Futuring Spaces of Possibility

Hoe kunnen we omgaan met verdichting en transformatie in een stad waarvan de grenzen gevormd zijn door haar middeleeuwse geschiedenis? Hoe kunnen we de gangbare geschiedenis in vraag stellen, on(der)benutte publieke ruimte beter gebruiken en nieuwe vormen van samenleven in de stad faciliteren? De publicatie Futuring Spaces of Possibility: Hedendaagse kunst en architectuur in een werelderfgoedstad maakt het begrip ‘ruimte’ in haar diverse (toekomst)vormen tastbaar en bespreekbaar.

FUTURING SPACES OF POSSIBILITY
MER. Books
264p | softcover
Nederlands | English
ISBN
9789464987188
€ 29,90

De publicatie Futuring Spaces of Possibility: Hedendaagse kunst en architectuur in een werelderfgoedstad maakt het begrip ‘ruimte’ in haar diverse (toekomst)vormen tastbaar en bespreekbaar. Samengesteld door de curatoren van Triënnale Brugge 2024 Shendy Gardin, Sevie Tsampalla en artistiek coördinator van Brugge Plus Alan Quireyns, onderzoekt Futuring Spaces of Possibility hoe hedendaagse kunst en architectuur omgaan met stedelijke, sociale en ecologische uitdagingen en nieuwe mogelijkheden kunnen creëren voor de toekomst van een (werelderfgoed)stad. Het boek nodigt stadsdenkers, curatoren, kunstenaars en architecten uit om de Unesco-werelderfgoedomgeving van Brugge in te zetten als een proeftuin voor ruimtelijk experiment.

Futuring Spaces of Possibility bestaat uit vier delen. In het eerste luik, Denkruimte, gaan curatoren Shendy Gardin en Sevie Tsampalla in op het conceptuele kader van Triënnale Brugge 2024: Spaces of Possibility. Shendy Gardin verdiept zich in de transformatieve kracht van tijdelijkheid en de specifieke context, namelijk de stad Brugge. Sevie Tsampalla besteedt aandacht aan biënnales en triënnales als ruimtelijke gebeurtenissen en infrastructuren die het potentieel in zich dragen om de stad anders te (laten) bewonen. Het ruimer perspectief wordt verder onderzocht door gastauteurs Dimitri Minten en Tim Vekemans (RE-ST architectuur- en onderzoeksbureau) en architect-archivist Stavros Stavrides.

Het tweede deel, Spaces of Possibility, behandelt de creaties van de twaalf kunstenaars en architecten van Triënnale Brugge 2024 aan de hand van beschrijvende teksten, onderzoeks- en beeldmateriaal, aangevuld met interviews en nieuwe interpretaties. Met onder meer een gesprek tussen kunstenaar Iván Argote en feminist en dekoloniaal wetenschapper Françoise Vergès en een interview van curator Shendy Gardin met Johnny Leya van Traumnovelle over de faciliterende rol van architectuur.

In Gedeelde ruimte, het derde hoofdstuk van het boek, plaatst Alan Quireyns, artistiek coördinator van Brugge Plus, Triënnale Brugge in het ruimer kader van de publieke ruimte en de stad Brugge en belicht hij het stadsbreed programma dat werd opgezet met culturele partners Cultuurcentrum Brugge, De Republiek | Dertien12, Het Entrepot en Musea Brugge.

Het slot, Toekomstmogelijkheden, richt zich op de verdere ontwikkeling van steden en van Brugge in het bijzonder. Joachim Declercq (Architecture Workroom) bespreekt met Koen Timmerman (beleidsmedewerker Stad Brugge) het belang van stedelijke transitie en de rol van Triënnale Brugge voor het toekomstdenken over steden. Hierop voortbordurend stellen laatstgenoemde en Dries Van Den Broucke (beleidsmedewerker Stad Brugge) het beleid van de Strategische Cel van Stad Brugge voor.

Redactie: Shendy Gardin, Alan Quireyns, Sevie Tsampalla
Gastauteurs: Joachim Declerck (Architecture Workroom), Dimitri Minten & Tim Vekemans (RE-ST), Stavros Stavrides, Koen Timmerman & Dries Van Den Broucke (Stad Brugge), Françoise Vergès
Kunstenaars en architecten: Iván Argote, Bangkok Project Studio, Mariana Castillo Deball, Mona Hatoum, Ivan Morison, Norell/Rodhe, Shingo Masuda + Katsuhisa Otsubo Architects, SO–IL, Studio Ossidiana, Adrien Tirtiaux, Traumnovelle, Sumayya Vally Uitgever
Grafisch ontwerp: Sara De Bondt